Как да накарате клиентите си да се върнат във вашия уебсайт

По-долу сме подготвили няколко умни стратегии, които ще ви помогнат да увеличите процента на връщащите се клиенти и така да създадете основа за дългосрочен успех.

11/5/2023

Клиентите и обикновените посетители на уебсайта ви могат да ви намерят чрез различни канали, като например реклами в Google, платени кампании в социалните мрежи и органични резултати от търсенето. Някои от тях посещават уебсайта ви ежедневно, а други просто идват да прочетат нещо и си тръгват.

Ето защо е особено важно да накарате клиентите си да се върнат на уебсайта ви, за да увеличите общите конверсии.

Ясно е, че изграждането на силно онлайн присъствие е много важно, но не по-малко важно е изграждането на лоялна и ангажирана аудитория, която редовно се връща на вашия уебсайт.

Затова по-долу сме подготвили няколко интелигентни стратегии, с които можете да увеличите процента на връщащите се клиенти и така да положите основите на дългосрочен успех.

Защо да увеличите процента на връщащите се клиенти?

Високият процент клиенти/посетители, които се връщат на вашия уебсайт, предлага много ползи за вашия бизнес.

Първо, това показва, че посетителите намират стойност във вашето съдържание или оферти.

Второ, то повишава лоялността към вашата марка, тъй като е по-вероятно завръщащите се посетители да се превърнат в клиенти, а клиентите е по-вероятно да изберат отново вашите продукти или услуги.

И накрая, високият процент повтарящи се посетители може да подобри класирането на уебсайта ви в търсачките, тъй като те разглеждат повтарящите се посещения като положителен сигнал за качество и значимост.

Как да накарате посетителите да се връщат на вашия уебсайт?

Има няколко начина да накарате клиентите си да се върнат на вашия уебсайт. Основните от тях са:

Писане на статии - редовно публикуване на съдържание

Непрекъснато създавайте и публикувайте ново, информативно и полезно съдържание, за да привличате посетители и клиенти на уебсайта си. Да накарате потребителя да посети уебсайта ви със сигурност е важно, но основната цел е да го накарате да се върне.

Вярваме, че създаването на блог е една от най-основните стъпки, които всеки бизнес, който иска да си осигури лоялни и предани клиенти, трябва да предприеме. Затова трябва да разработите стратегия за съдържание, която да съответства на интересите и предпочитанията на вашата аудитория.

Актуализирайте редовно блога на уебсайта си, като давате на посетителите причина да се връщат и да останат ангажирани. Освен това копирайтингът може да създаде желаната база от лоялни клиенти, които наистина се интересуват от съдържанието на вашия уебсайт.

Така че поредица от полезни и качествени статии може да мотивира клиентите ви да се върнат на уебсайта ви и да направят нова покупка.

Обновяване на съдържанието на уебсайта

Посетителите не искат да виждат едно и също съдържание на вашия уебсайт, защото то вероятно ще им омръзне и ще спрат посещенията си. Доста важно е редовно да обновявате съдържанието, за да можете да предложите нещо допълнително на завръщащия се посетител или клиент.

Писането на статии, споменато по-горе, е един от най-добрите начини за опресняване на съдържанието на уебсайта ви, но не е единственият. Основните страници, като например страниците "Начало" или "Услуги", също трябва да се актуализират редовно, като се добавя актуално съдържание, нови графики и т.н.

Имейл бюлетин (Newsletter)

Създайте примамлив имейл бюлетин, за да поддържате връзка с аудиторията си.

Предлагайте ексклузивно съдържание, полезна информация и различни съвети, свързани с вашия бизнес. Дайте на абонатите си причина да посещават вашия уебсайт, като предлагате своевременен достъп до нови продукти или образователно съдържание, различни отстъпки и др.

Наистина ще се изненадате колко ефективен може да бъде имейл маркетингът, за да накарате клиентите си да се върнат на вашия уебсайт.

Възползвайте се от социалните мрежи

Изградете силно присъствие в социалните медии, като постоянно споделяте интересно съдържание, свързано с вашия бранш.

Насърчавайте посетителите на уебсайта си да следват профилите ви в социалните мрежи, за да можете незабавно да ги информирате за всички събития. Освен това е особено важно да взаимодействате с аудиторията си. Използвайте социалните мрежи, за да отговаряте често на въпроси и да насърчавате заинтересованите лица да търсят повече информация на вашия уебсайт.

Неслучайно управлението на социалните мрежи е услуга, в която инвестират голям процент от предприятията.

Използване на "Push Notifications"

Можете да използвате "push notifications", за да информирате клиентите си за ново съдържание, промоции и ексклузивни оферти. След като получите необходимото им съгласие, можете да изпращате известия директно на техния настолен или мобилен телефон, като им напомняте да посетят отново вашия уебсайт.

Тази практика изисква специално внимание и трябва да се извършва след задълбочено планиране, тъй като много потребители на интернет се дразнят от подобни известия.

Персонализирайте известията въз основа на предпочитанията и поведението на потребителите, за да увеличите броя на кликванията.

Повторно използване на съществуващо съдържание

Ако няма възможност за създаване на ново съдържание, винаги можете да използвате съществуващо съдържание.

Някои публикации, разбираемо, се представят по-добре от други.

Използвайте отново тяхното съдържание, като го превърнете във видеоклип или инфографика и го споделете в различните социални мрежи или маркетингови канали, които използвате.

Награждавайте клиентите си

Възнаграждаването на лоялните клиенти не само повишава тяхната удовлетвореност, но и насърчава повторните им посещения. Стартирайте програма за награждаване на клиенти, която предлага изключителни отстъпки, награди или ранен достъп до нови продукти.

Осигурете стимули за клиентите да се ангажират с вашата марка, като например точкова система или бонуси за препращане на нови посетители. Това създава усещане за благодарност и насърчава клиентите да се връщат на вашия уебсайт, за да използват наградите си и да продължат да се радват на привилегиите си.

Някои други интелигентни стратегии за възнаграждение са чрез различни събития, награди и подаръци. Вашите клиенти ще подкрепят бизнеса ви и ще популяризират уебсайта ви сред нова мрежа от потенциални клиенти.Можете също така да създавате различни анкети и викторини, за да намерите начин как да подобрите бизнеса си.

Бихте могли да събирате обратна връзка от отзиви за продукти и услуги, изграждайки база за интересите на вашата аудитория.

Реклами за ретаргетиране

Рекламите за ретаргетиране са специална категория реклами, които са насочени към хора, които вече са проявили интерес към вашия уебсайт.

Чрез показване на персонализирани рекламни кампании в различни платформи можете да напомните на потенциалните си клиенти за предишното им взаимодействие с вашия уебсайт (продукт, който са купили, статия, която са прочели, и т.н.) и да ги подтикнете да посетят уебсайта ви отново.

Използвайте завладяващи изображения, убедителни послания и примамливи оферти, за да събудите интереса им и да предизвикате кликване, което ще ги накара да се върнат на вашия уебсайт.

Колко важни са връщащите се клиенти?

Увеличаването на процента на посетителите, които се връщат на вашия уебсайт, е ключов фактор за успешно онлайн присъствие. Чрез прилагането на различните стратегии, разгледани по-горе, можете ефективно да ангажирате аудиторията си и да развиете нейната лоялност.

В Clicq разполагаме с всички необходими знания и опит, за да ви помогнем да увеличите продажбите на уебсайта си и да осигурите най-доброто потребителско изживяване.

Като предоставяме ценно, подходящо и персонализирано съдържание за вашата аудитория, ние сме в състояние да увеличим процента на клиентите, които се връщат на вашия уебсайт.

В края на краищата, клиент, който е избрал вашите продукти или услуги в миналото, е много по-лесно да го направи отново.