Въпроси, които трябва да зададете, преди да изберете фирма за сайт изработка

Днес сме ви подготвили ръководство с въпроси, които трябва да зададете, преди да наемете фирма за сайт изработка.

10/12/2023

Вече сте решили да направите следващата стъпка за бизнеса си с изграждане на уебсайт? Искате ли да наемете фирма за сайт изработка, но има толкова много? Днес сме подготвили за вас ръководство с въпросите, които трябва да зададете, преди да наемете фирма за изработка уеб сайт.

За ваше по-голямо удобство сме разделили въпросите на 3 основни раздела. Конкретно разделите, които ще намерите по-долу, са:

 • Цената на изработката на уебсайта и какво точно включва тя

 • Образци на предишна работа и клиенти

 • Процес на сайт изработка

Въпроси за избора на компания за изработка на уебсайт

Изборът на подходяща компания за изработка на уеб сайтове е труден процес и не без причина. Особено когато се има предвид, че наличните възможности са твърде много. Най-важното нещо, което трябва да вземете предвид още преди да започнете процеса на допитване, е да намерите компания, която ще успее да разбере вашите нужди и ще ги приеме сериозно.

Изграждането на уебсайт, което ще им поверите, не е просто създаване на уебсайт, а популяризиране на вашия бизнес и представяне на цялостния му имидж пред широката публика в интернет.

По същество фирмата за уеб дизайн трябва да предаде образа на вашата компания на аудиторията по най-представителния начин. Което, разбира се, изисква подробно проучване на вашата компания и всички нейни специфики, които трябва да бъдат включени във вашия професионален уебсайт.

Така че, след като сте намерили фирма, която според вас може да се справи с горното, трябва да зададете конкретни въпроси, за да улесните максимално избора си, както и да си спестите излишни разходи поради недостатъчна информация.

Във всеки въпрос ще намерите подвъпроси, които ще ви помогнат да си изградите пълна представа.

Каква е цената за изграждане на уебсайт и какво точно включва тя?

Този въпрос е един от най-важните, които трябва да зададете. Той обаче е и един от най-основните, тъй като не искате да бъдете изненадани както от крайната цена, която ще трябва да платите, така и от това какво точно искате да включва вашият уебсайт.

Затова трябва да попитате за цената, която ще трябва да платите за необходимите функции, от които се нуждаете. Някои примери, които бихте могли да имате предвид, са:

 • Изграждането включва ли определен дизайн или има възможност за индивидуален дизайн?

 • Включва ли система за управление на съдържанието (CMS)?

 • Има ли опция за промяна на дизайна, ако не сте доволни от резултата?

 • Включва ли регистрация на домейн, което да отговаря на вашите нужди?

 • Ако е така, домейнът ще бъде регистриран във вашия собствен акаунт или в акаунта на компанията?

 • Уеб хостингът включен ли е в цената? Ако да, за колко години хостингът ще бъде безплатен и каква е цената за подновяване след този период?

 • Ако цената не включва уеб хостинг, фирмата за изработка на уеб сайтове предоставя ли и пакети за уеб хостинг или ще бъдете принудени да се обърнете към друга фирма за хостинг на уебсайта си?

 • Осигурена ли е адекватна поддръжка от страна на компанията в случай на извънредна ситуация?

 • Оптимизацията за търсачки (SEO) включена ли е в крайната цена?

Съвети

1. Пазете се от безплатните хостинг услуги, тъй като те обикновено са с ниско качество и сайтът ви може да има проблеми със скоростта. Бързата скорост на уебсайта е ключов критерий за добро класиране в търсачките.

2. Всички услуги, които не са включени в цената на изграждането на уебсайта, е препоръчително да поискате оферта и за тях, тъй като най-вероятно ще бъдат необходими.

Къде е разположена компанията?

Разбира се, не е задължително фирмата, която ще се заеме с изграждането на вашия уебсайт или създаването на вашия онлайн магазин, да се намира в същия град като вас. Целият процес може да бъде извършен от разстояние. Въпреки това е препоръчително да изберете компания, която се намира в същата държава като вас. Причините за това, разбира се, са очевидни, като основната е общото работно време - комуникация. Много е досадно да искате да се свържете с отдела за обслужване по проблем, който ви засяга, но компанията да не ви отговаря, защото в тяхната страна е 4 часа посред нощ.

Освен това транзакциите, които ще се извършват (фактуриране и т.н.), са по-лесни за изпълнение, ако избраната от вас компания е базирана в България.

Колко опит има компанията в тази индустрия?

Предишният опит, който има дадена компания за уеб разработване, е много важен фактор при избора на компания за уеб разработване.

Със сигурност компания, която току-що е започнала дейността си, може да ви осигури първокласен дизайн и функционални резултати. Въпреки това има голям риск от това колко дълго ще работи, за да може да ви осигури необходимата поддръжка.

Все повече фирми се появяват и след известно време прекратяват дейността си. Затова е много по-вероятно компания, която има дълъг опит в предоставянето на интернет услуги, да остане на пазара още дълги години.

Размер на компанията

Добре е да знаете броя на заетите в компанията, с която ще работите, но това не е нещо, което трябва да повлияе на окончателното ви решение дали да я наемете. От време на време сме виждали дори уебдизайнери на свободна практика, чиято работа лесно може да надмине по качество и ефективност дори работата на големите компании.

Разполагат ли с портфолио с образци на предишни проекти, които са реализирали?

Всяка " подходяща" компания за уеб дизайн и уеб услуги трябва да има раздел на уебсайта си с образци на предишна работа, която е извършила.

Затова е препоръчително да обърнете внимание на портфолиото на компанията и да отделите известно време за проучване на уебсайтовете, които са създали. Точките, върху които трябва да се съсредоточите най-много, са:

 • Имат ли те уебсайт, който предизвиква интереса ви?

 • Изглеждат ли уебсайтовете им професионално?

 • Зареждат ли се и разглеждат ли се уебсайтовете бързо или има забавяне?

 • Имат ли страниците адаптивен дизайн, така че да изглеждат все така впечатляващо от мобилни телефони и таблети?

Имат ли те положителни мнения и препоръки в случай на поискване?

Добре би било да потърсите някои от предишните клиенти, които ще намерите в портфолиото на фирмата, и да поискате информация за целия процес и резултати който са придобили от услугите на фирмата. Някои въпроси, които можете да зададете, са:

 • Доволни ли са от крайния резултат?

 • Проектът беше ли изпълнен навреме и в рамките на договорените срокове?

 • Персоналът на фирмата беше ли дружелюбен, услужлив и лесен за комуникация?

 • Реагираха ли бързо на въпроси, свързани с поддръжката, или при възникване на затруднение?

 • Биха ли ги препоръчали като компания за изработка уеб сайт?

Можете ли да установите личен контакт с тях?

Контактът, който ще трябва да осъществите с вашия създател на уебсайтове, ще бъде доста близък. За да бъде ефективно реализиран вашият бизнес уебсайт, ще трябва да сте в постоянна комуникация с уеб дизайнера на компанията. Следователно трябва да можете да се "разбирате" с него, тъй като сътрудничеството ви няма да се ограничава само до процеса на изграждане, но и на бъдещо ниво. Ако установите проблеми с комуникацията или общуването, препоръчително е да потърсите друга фирма.

От какво ще се нуждаят?

Всеки проект за разработване на уеб сайтове изисква принос от страна на клиента. В края на краищата бизнесът е ваш и вие сте този, който познава неговите нужди, особености и силни страни по-добре от всеки друг.

Затова е необходимо да предоставите на фирмата цялата информация, както и снимков материал и текстове, които смятате за важни за вашия бизнес. От своя страна фирмата трябва да може да разбере тази информация и да може да я интегрира във вашия уебсайт. Някои въпроси, които можете да им зададете на това място, са:

 • Мога ли да ви покажа уебсайт, който ни харесва, за да може нашият да бъде нещо подобно?

 • Ще са необходими ли непременно снимки и текст от наша страна или компанията може да ги предостави? Ако може да ги предостави, какви ще бъдат допълнителните разходи за написването на текстовете и вмъкването на снимките - работа по графичен дизайн?

Колко време отнема създаването на уебсайт?

Преди да сключите окончателно споразумение за изработката на вашия уебсайт, трябва да поискате ясно да ви бъде обявен приблизителният срок за изпълнение на проекта.

Разбира се, не очаквайте от никоя компания да ви даде точен срок. Всички фирми за уеб дизайн ще ви дадат срок от толкова до толкова дни, за да бъдат и те сигурни, че ще могат да се справят успешно. Освен това, в рамките на този срок те ще трябва да отчетат всяко забавяне от ваша страна при предоставянето на необходимата им информация, текстове, снимки и т.н.

Това, което трябва да имате предвид, е дали максималният срок, който са ви дали, е задоволителен.

Избор на фирма за сайт изработка: какъв е правилният избор за вас?

Дизайнът на уебсайт и разработването на бизнес уебсайт е една от най-важните стъпки в модерното време.

За да постигнете най-добри резултати, трябва да намерите и подходящата за вас компания за уеб дизайн.

Ние разбираме, че процесът на намиране на най-подходящата компания не е лесен и изисква много търсене и много време. Всъщност при наличието на стотици фирми, които се конкурират в интернет, как да направим избора ни лесен.?

Всяка от тези фирми е в състояние да изгради вашия професионален уебсайт (поне до известна степен). Големият въпрос е: Коя от тях е най-подходяща за вас? И, разбира се, не говорим само за цената, която ще трябва да платите.

Какъв уебсайт търсите? Дали фирмата за изработка на уеб сайтове, която обмисляте, че може да поеме вашия, има в портфолиото си проекти, които отговарят на вашите изисквания? И така, за да обобщим 9-те въпроса, които трябва да зададете на компанията за уеб дизайн, имаме:

Цена

Цената за изработване на уебсайт винаги трябва да се съобразява с резултата, които ще получите. Затова трябва да имате предвид какво ще съдържа вашият уебсайт, за да не бъдете изненадани с допълнителни такси, които не сте предвидили.

Не са малко онези фирми, които предлагат особено ниски цени за изработка на уеб сайт. В повечето случаи нещата не са толкова розови, тъй като тези пакети не включват основните функции на уебсайта и за които ще трябва да платите допълнително. Други компании отново всъщност не са компании, а за физически лица, които ще ви продадат готови дизайни на уебсайтове и без никаква поддръжка след доставката.

Намирането и регистрирането на име на домейн, хостингът на уебсайта на модерни и бързи сървъри, абонирането на клиентите за бюлетини и т.н. са някои от ключовите фактори, които трябва да имате предвид.

Портфолио

Както не бихте платили, за да купите продукт, без да го видите, същото важи и за уебсайт създателя. Трябва да можете да видите образци от работата на компанията, за да прецените дали сте доволни от резултатите.

Положителни оценки

Положителни или отрицателни, отзивите са един от най-важните инструменти, които интернет предоставя. Отзивите и оценките на клиентите на дадена компания могат да ви помогнат изключително много при избора на компания за уеб дизайн.

Ако видите, че отзивите за фирмата не са добри, тогава е препоръчително да избягвате да работите с нея. Най-добрите източници на отзиви са Google Business, страницата на компанията във Facebook и др.

Всъщност най-надеждните източници на отзиви са собствените клиенти на фирмата, ако те са видими в портфолиото, разбира се.

Вашият принос

И накрая, фирмата за сайт изработка трябва да има цялата точна информация за вашите нужди и изисквания. От избора на цветове, на които ще се основава уебсайтът, до съдържанието, интерфейса с изображенията и графиките на вашия бизнес.

Вие познавате бизнеса си по-добре от всеки друг. Ето защо е важно да предоставите цялата необходима информация, която ще бъде поискана и която искате да представена пред вашата онлайн аудитория.

За всички други въпроси, които може да имате по темата за изграждане на уебсайт за вашия бизнес, можете да се свържете с нас чрез формата за контакт или на телефоните на нашата компания.

Като водеща и надеждна компания за изграждане на уебсайтове, Clicq може да ви предостави цялата необходима информация и да отговори на всички въпроси, които може да имате относно вашия бизнес уебсайт.